Fördelar och nackdelar med E-cigaretter

E-cigaretteDu kan röka dem varsomhelst. Många säger att de kommer hjälpa dig sluta röka medan andra är skeptiska och är rädda att testa dem. FDA (Federal Drug Administration) vill reglera dem som medicinska produkter. E-cigarettindustrin anser att de inte har något hållbart skäl till att göra detta. Det är många som pratar om e-cigaretten och i den här artikeln kommer vi klarlägga fakta om e-cigaretten samt dess fördelar och nackdelar.

 

Vad är en E-cigarett?

Elektroniska cigaretter (e-cigaretter) är en cigarettliknande apparat som tillåter användaren att ”röka” utan att få i sig några av de farliga kemikalierna som produceras av en vanlig tobakcigarett. E-cigaretten består av ett batteri och en tank fylld med en nikotinvätska som kallas e-juice eller e-vätska. Det finns alltså ingen tobak i en e-cigarett och det är ingenting som brinner i den.

Många e-cigaretter är designande att likna en riktig cigarett medan andra ser ut som en framtidsmanick. Nikotinvätskorna kommer i ett tiotal smaker, allt från tobak och menthol till äpple och Coca Cola.

 

Hur fungerar E-cigaretten?

Du finns två olika versioner av en e-cigarett. Den ena har en knapp som du behöver trycka in varje gång du tar ett bloss medan den andra har en automatisk sensor som känner av när du suger in. Vid aktivering hettar batteriet upp nikotinvätskan och en rökliknande ånga skapas som användaren andas in och får där sin nikotinkick. När nikotinvätskan i tanken tar slut så kan användaren lätt fylla på med ny och batteriet är återladdningsbart.

E-cigaretten askar inte något och ångan som produceras är helt ofarlig. Den innehåller varken koldioxid eller kolmonoxid.

 

Fördelar med E-cigaretter

Fördelar

 • Under en online-undersökaning i 2010 frågades användare på e-cigarettrelaterade hemsidor och forum om deras användningsvanor angående e-cigaretter och deras erfarenheter. 3587 deltog i undersökningen varav 70 % var tidigare rökare, 61 % var män och medelåldern var 41. I genomsnitt hade deltagarna använt e-cigaretter i 3 månader och drog va 120 puff om dagen. 96% sade att e-cigaretten hjälpte dem sluta röka och 92% sade att den hjälpte dem röka mindre. En majoritet av deltagarna sade att e-cigaretten hjälpte dem att stå emot suget efter riktiga cigaretter, abstinenssymptom och att återfalla till cigaretter.

 

 • I en studie fann man att e-cigaretter hjälpte tre deltagare att sluta röka och hålla sig rökfria minst 6 månader. Deltagarna hade en dokumenterad historia av att misslyckande med att sluta röka.

  

 • E-cigaretter är ekonomiska. Som regelbunden rökare som röker ca ett paket om dagen reduceras dina kostnader med upp till 75 % när du röker e-cigaretter gentemot vanliga cigaretter.
 • Ökar inte risken för KOL, lungcancer, njurcancer eller bröstcancer.
 • Ingen komonoxid, tjära, bensen eller några av de andra 6000 skadliga biprodukterna du får av normala tobakcigaretter.
 • Du andas inte in skadlig rök utan endast ofarlig ånga.
 • Dina kläder eller din kropp stinker inte av rök, ångan som kommer ut från e-cigaretten lämnar ingen lukt.
 • Ingen andrahands- eller tredjehandsrökning.
 • Ingen nedskräpning. E-cigaretten lämnar inte efter sig aska eller cigarettfimpar
 • Puffa vart du vill. Eftersom e-cigaretter inte faller under tobakslagen så kan du använda den där rökförbud lyder, t ex nattklubbar, restauranger eller din egen arbetsplats.
 • Förbättrad fysisk hälsa, bättre lukt- och smaksinne.
 • Ingen dålig andedräkt, förstört tandkött, gula tänder eller rynkor.

 

Nackdelar med e-cigaretter

Nackdelar

 • I 2010 publicerades en artikel i Tobacco Control som pekade på att många e-cigaretter inte nådde upp till alla bestämmelser när det gällde hälsovarningar, korrekta etiketter, ordentliga instruktioner om hur man använder dem och återvinningsmetod.

 

 • Eftersom e-cigaretter endast funnits ute på marknaden en begränsad tid finns det ingen långvarig forskning som visar effekterna av ett långvarigt användande.
 • E-cigaretter inte är klassade som en tobaksprodukter och  är därmed teoretiskt tillåten att sälja till personer under 18 år. Dock har nästan alla onlinesiter en åldersgräns på minst 18 år.

 

Läs våra recensioner om elektroniska cigaretter

Tags:

One Comment

 • Göran Arvidson says:
  5 stars

  Bra artikel!

  Jag tycker det sprids så mycket negativ propaganda om elektroniska cigaretter. Det finns tom de som säger att de är farligare än vanliga cigaretter. Mestadels kommer ursprungligen från tobaksbolagen.

  Det finns ett otroligt lätt sätt att testa vad som är farligast och det är genom att kolla på ingredienserna i tobak och i e-juicen. Gör man detta så är det uppenbart att e-cigaretter är hundratals gånger hälsosammare.

  /Inte rökt på 3 år tack vare e-cigaretten.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*